dimarts, 29 de desembre de 2015

Separació de síl•labes

Aquest és un tema feixuc i que es va arrossegant en molts dels alumnes que tenim a les classes.
Fa uns dies vam treballar aquest tema a l'aula i un dels alumnes em va preguntar que per què servia separar amb síl•labes.... la veritat és que jo m'ho pregunto moltes vegades. És necessari a dia d'avui?

L'ordinador ens separa sol mentre escrivim i ens posa correctament els accents així que, el dia de demà els nostres alumnes ho necessitaran? Jo ho segueixo treballant a l'aula, si més no per a que sàpiguen per què s'escriuen així les paraules.

Si vosaltres també ho treballeu i voleu fer alguna cosa diferent, us deixo unes activitats que he fet amb els alumnes aquest trimestre.
  • Primer vaig donar síl·labes separades i els alumnes s'havien d'agrupar per formar paraules. Així recuperàvem el que ja sabíem sobre les síl·labes. Síl·labes per formar paraules
  • Una vegada havíem fet memòria, cada alumne deia una paraula i els altres havíem de fer tantes passes com síl·labes tenia la paraula. Per exemple AMIGA - 3 passes. Als alumnes els va encantar!
  • Durant els dos exercicis previs ens vam trobar amb problemes. Què passa amb les paraules que tenen dues vocals juntes? i dues consonants? Tothom les separava diferent! Vam poder parlar de la separació dels dígrafs, dels diftongs i dels hiats. I vam fer una llista a la pissarra dels que se separaven i els que no. 
  • Finalment, per a que practiquessin individualment, vaig donar unes paraules a cada alumne i amb les tisores les retallaven per síl·labes. Després, les enganxaven a la llibreta. Paraules per separar en síl·labes Hi ha una fila per a cada alumne de manera que tenen paraules amb diferents síl·labes per practicar. 

I així va acabar la primera sessió sobre la separació sil·lábica. En les següents sessions hem anat treballant amb exercicis pràctics a la llibreta. Hem repetit sovint la dinàmica de caminar separant en síl·labes com a introducció, abans de passar al treball de llibreta, fitxes o quadern. 

Espero que us serveixin aquestes idees! I si en teniu d'altres, no dubteu en comentar!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada